Ovo je samo...
Linin blog
Blog - studeni 2008
srijeda, studeni 12, 2008

Ma lako ćete to pronaći, putokazi su vam posvuda - u slušalicu mi je vikala gospođa, na koju su me uputili iz Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije, budući da se u onoj u Đurđevcu mjesecima nitko nije javljao. Kad dođete u središte Đurđevca, idite ravno, pa skrenite na tom križanju, pa zatim opet ravno. Blizu je i stvarno ćete to lako pronaći! I putokazi su posvuda! I na internetu svasta piše o Pijescima, pa i kako doći do tamo!Vraćajući se jedne nedjelje iz Virovitice, dečko i ja odlučili smo posjetiti Đurđevačke pijeske. Sjećam se da je gospođa spominjala mjesto Kalinovac. I kad sam ju pitala da li se to zaista nalazi u mjestu Kalinovac i da mi ravno, desno i lako ništa ne znači, dobila sam potvrdan odgovor. Znači idemo u mjesto Kalnovac! 

S glavne ceste iz Virovitice, skrenuli smo kod prve table koja je upućivala na Kalinovac. Prošli smo cijeli Kalinovac, ušli u Fernandovac, prošli tablu za Novo Virje i vozili, vozili, vozili... Pijescima ni traga. Negdje prije mađarske granice, odlučili smo upitati za put. Pronašli smo simpatičan seoski dućan koji je radio (vrlo neobično za nedjeljno poslijepodne nakon Svih svetih), u kojem je bilo zaista malo robe na policama - Žalibože neiskorištenog prostora - prokomentirao je Goran.

Vratite se do Cigana - uputio nas je prodavač. 

Gledajući u kartu, zapitala sam se da li je to mjesto ili Romsko naselje... Završili smo u središtu Đurđevca i priupitali u Hotelu.

Pa ne znam kako da vam to objasnim. Ja znam gdje je to, ali ne znam vam reći - odgovorila nam je djelatnica Hotela i rukom pokazala smjer u kojem trebamo ići. Ovaj put ne prema Kalinovcu nego prema Podravskim Sesvetama. - Nemate tamo nista posebno za vidjeti - bile su riječi kojima nas je ispratila turistička djelatnica, koja na sebi vrlo svojstven način reprezentira kulturu i turističke atrakcije svoga grada.

Zaputili smo se u tom smjeru i gle čuda: prva tabla na kojoj piše Đurđevački pijesci! A onda evo i druge table! Iskočila je iz žbunja s nacrtanom strelicom ošto desno, ali vi se u tom trenutku već nalazite u križanju i jednostavno niste u mogućnosti skrenuti za tom strelicom. Nastavili smo ravno...

Tamo smo našli Cigane - romsko naselje. Ja bih se odmah okrenula u nečijem dvorištu i nastavila za onom strelicom, ali Goran je mirno nastavio dalje. Zaključio je da je tabla krivo postavljena u odnosu na glavnu cestu i da smo mi na pravom putu.

I onda smo stigli. Zar je to to?Ipak je... pijesak oko nas...Ne znajući kamo bi, odlučili smo krenuti prema lovačkoj čeki... Kroz grmlje, grmove kupina...Došavši do "lovačke čeke" shvatili smo da to nije čeka. Nju je postavila ustanova koja se brine za Posebno-geografski botanički rezervat Đurđevački pijesci i na tom drvenom vidikovcu možete pročitati o postanku Hrvatske Sahare, životu na Pijescima i gdje su oni u budućnosti.Pogled s drvenog vidikovca rekao nam je sve! Pa i da postoji puteljak po sredini i da se nije potrebno provlaciti kroz gustu visoku travu i grmove kupina.Po terenu postavljene su poučne table. I table s imenima biljaka. Budući da sve izgleda isto, pitali smo se gdje su grmotulja, vlasulja bradica i ostale biljke koje su spomenute.

PuteljakPogled s jedne stranePogled s druge strane (ne izgleda li vam to kao da su u pijesku otisci guma motornih vozila???)Pozdrav s Đurđevačkih pijesaka! Sretno u pronalaženju! Ne znam niti ja kako da vam kažem kako ćete ih pronaći... Najsigurnije je iz središta Đurđevca od Hotela krenuti tragom jedina 2 putokaza na koje smo mi naišli...
Nakon Pijesaka produžili smo na Bilogoru - Goran sretno utiskuje KT Stankov vrh svoje Hrvatske planinarske obilazniceA onda pravac Zagreb - ove table nas ne zbunjuju! 
Prva tabla: Zagreb 32 km
...nekoliko metara nakon slijedi...
Druga tabla: Zagreb 27 km

lina @ 19:21 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare

Prizor s mog kreveta 1: Zlatka i SebastianZlatka - strah i trepet! Velika prozdrljivica, ali jako draga... Mama joj je bila divlja macka koju hranimo na prozorskoj dasci ipred kuhinjskog prostora, a Zlatka je od rodjenja s nama i pripotomila se.


Sebastian - macak iz susjednog vrta, mama i brat/sestra su stradali, pa ga je prosvojima Zlatkina mama. Jako je divlji i bojazljiv, ali otkad je zahladilo i njega pustamo u kucu i ima isti tretman kao i Zlatka. Za koji dan ce i on postati prava kuca macka... Postaje umiljat i jako je zaigran!


Prizor s mog kreveta 2: Oskar OskarovicNarandjasto dlakavo stvorenje s repom vjeverice. Samo on smije spavati na planinarskim kartama jer ih nece poderati. I da, bas i ne voli Zlatku i Sebastiana... Pa spavaju odvojenu, jedu iz razlicitih posuda razlicitu hranu... Zabava za cijelu obitelj! 

lina @ 14:46 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Media positiva

via positiva

Mojih 5 minuta
Kako do mene?

lynnkovac et gmail dot com

Moji najdrazi blogeri
Brojač posjeta
145341
Index.hr
Nema zapisa.