Ovo je samo...
Linin blog
Blog - svibanj 2008
utorak, svibanj 27, 2008

Piše: Manca Pavli - Aysha
Adresa bloga:
http://pleszares.blog.siol.net/

19. maj, 2008
TRIBAL FEST 8- »The Year Of Infinite Possibilities«

Prvi dan festivala sam imala 4 radionice tako da uopće nisam imala vremena izaći i pogledati što se prodaje. Rano u jutro kad bi stizala tek su postavljali štandove, a kad sam odlazila su već pospremali. Većina ih je bila vani tako da su navečer sve pospremali.

Radionice su bile super, ALI - bilo je tako nesnosno vruće da smo svi skoro odapeli. Već jedan tjedan su nagovještavali vrućinski val, no u srijedu nisam mogla vjerovati. Kad tu kažu »heat-wave« onda to stvarno misle NAJSTVARNIJE!

Prvu radionicu je vodila Princess Farhana - podučavala je burlesque (inače je trbušna plesačica, no zbog svoje striptiz-prošlosti i ljubavi do parodije bacila se u fuziju trbušnog i burleske). Nadalje je imala vrlo zanimljivo predavanje o povijesti (super super!): kako je burleska imala moćan utjecaj na orijentalni ples u nastanku; o Little Egipt; o Chicago World's fair itd…pa sve do danas, kad mnogi burlesku brkaju sa striptizom. Praktični me dio naprosto nije zaintrigirao, a nekako sam previdjela listu s potrebnim »rekvizitima«- rukavice, grudnjak, viiisoke pete, perje i ostalo, tako da smo većinom improvizirali. Bilo je mnogo hodanja, i kako svašta nešto svući sa sebe… joj, ne znam- meni je stvarno bilo bezveze.

Drugu radionicu je vodila Kami Liddle. Inače ju totalno obožavam, ali mnogo stvari koje smo radili sam već naučila u Zagrebu. Kako god, bilo je zakon, i ono što je bilo novo za mene je stvarno bilo odlično! Ah da, i bilo je užasno vruće. Ubibože.

Treću radionicu je vodila Amy Sigil (Unmata). At this point, kaj da vam velim, moj je mozak već bio na točki vrenja, jer ogroman prostor u kojem je bila radionica nije bio klimatiziran- to je bilo ko da vježbamo aerobik u sauni. Stvarno previše. Ali Amy, genijalno stvorenje ovog svijeta, zašaltala je u 5.-u i radili smo ko pomahnitali. Kod nje sve teče- muziku stavi na glas i samo radiš, bez prestanka- ali sve je toliko logično i tako suvislo povezano da sprovede i najteže kombinacije tako da gotovo svi pohvataju. I iskreno rečeno, kako smo tako luđački radili ponekad sam totalno zaboravila na vručinu jer me sve drugo previše zaokupljalo. Da, Amy je ISTINSKI genijalna, i to sve više. GENIJALKA!!!

Zadnju radionicu u srijedu je vodio John Campton (The roots of Tribal)- tip potječe iz starih vremena kad je tribal bio tek u povojima- Jamila Salimpur ga je uzela u Bal Anat i od tada ostaje vjeran tradiciji predstava koje su onomad uprizorivali na različitim »srednjevjekovnim« sajmovima- to radi i dan danas sa svojom skupinom Habhi 'Ru. Većina toga što uči je jako, emm, staro, nekako isto, odnosno slično ko ono što podučava Jamila. No, rastura činelice- radili smo par ludih uzoraka. Moram priznati da zadnjih pola sata, kad je podučavao ono što sam već naučila, nisa više mogla izdržati pa sam sjela i gledala. Nakon 6 sati saune imala sam opaku glavobolju, iscjeđen mozak i imala sam osjećaj ko da ću upravo umrijeti. Svašta. Mora, totalna, užas živi. Ne znam što sam to pokupila.

U četvrtak sam imala radionicu s Rachel Brice, Zoe Jakes i Mardi Love.

Rachel je bila fenomenalna (sad mi se već i ruga, kao, kaj si opet došla vježbati?) Mada zapravo za mene nema ništa nova, ipak uvijek doživljavam revolucije na njezinim radionicama (kad već misliš da znaš chest lift, evo iznenađenja iznebuha!;))

Zoe Jakes- ne mogu ni opisati kako je bilo preodlično i savršeno. Super super zakon zakon (jeste li primjetili da mi redovito ponestaju riječi kad opisujem odlične stvari?)

Mardi Love- KONAČNO sam imala radionicu s Mardi (svi su mi uvijek govorili da plešem kao ona tako da me je već stvarno zanimalo kakva je). I stvarno, osjećala sam se baš »doma«, podučavala je stvari koje bi i ja, kao što bi ih ja, a u koreografiji (božanstvena) sam totalno uživala. Mardi je totalno različita od svih gore navedenih. Posve drukčija. Motor skupine The Indigo (većina koreografija, kombinacija i pokreta su njezina kreacija) i utjelovnjenje potpune elegancije. Sad mi je jasno zašto je Rachel toliko kuje u zvijezde. Ako bilo kako imate mogućnost ići na njezinu radionicu, napravite si uslugu i idite!

I taj dan je bilo nesnosno vruće tako da sam bila totalno ljuta što nisam do kraja mogla iživjeti svoje oduševljene radionicama- JER SAM NEPRESTANO MORALA MISLITI NA TO KAKO JE VRUĆE. Tu much! Mislim, ko da još nisu čuli za klimu. Navečer su krenuli nastupi. Ah da, između toga sam imala sat vremena za šoping- razočarana sam, više sam očekivala, ali ok, dosta sam izbirljiva.

Nastupi, da…Počelo je blago rečeno grozno. Svi po redu su me razočarali, uz rijetke izuzetke. Ne znam odakle to, ali sad svi furaju al Gothic Tribal (dark side wuhu) ili pak »pin-up-girl-burlesque-sexy jazzy-something«. Totalno čudno. Jako mi je žao, ali očekivala sam puno više profesionalnosti (recimo Ariellah zna napraviti lijepi Gothic Tribal, tako da ne kažem da mi se apriori ne sviđa). Često mi se činilo da je jedino bitno kakav kostim imaš i na koju mjuzu plešeš. A tehnika na nuli. Čak i Asharah, užasno nadarena, se bacila u Gothic. Joooj, bila sam pomalo žalosna zbog toga…. Nekako ne mogu shvatiti sav taj spooky- wowo attitude (a pogotovo kad netko ima neozbiljan pristup pa sve nekako ispada ko igra). Ima i svijetlih primjera: Urban Tribal: WOW- silky smooth. Turbo tabla- tip svira tarabuku, pleše i još je totalno zabavan (i to sve od jednom). Krepavali smo od smijeha. Zakon. Vicki Virk iz Indije- Bhangra rules! Princess Farhana- njezin drum solo s Karimom (Turbo Tabla) je bio užasno zabavan.

Sljedeći dan sam imala radionice s Elizabeth Artemis Mourat (dvije radionice) i s Heather Stants (Urban Tribal dance Company). Radionica s Elizabeth Artemis Mourat je bila turkish romani- fino, ali za moje pojme nas je Elizabeth Strong mnogo više naučila i bolje pleše (soooori!). Na drugoj radionici je podučavala činelice. Za mene opet pre lako. Ništa nova. Mada rastura, ali nakon što sam učila od Suhaile i Jamile, ništa me više pretjerano ne impresionira.

Heather Stants- o njoj se stvarno premalo govori (samo zato jer je iz San Diega?). Još jedno genijalno stvorenje. Radili smo kombinacije u Urban Tribal stilu. Njam. Molim, ako još niste, idite na youtube i pogledajte kako je to krasno!

U subotu su nastupi počeli prije podne u 10, a završili su oko 12. Prije, za vrijeme i nakon radionica sam utrčavala u veliku dvoranu gdje su bili nastupi. Opet hrpa jeze i Gothica (evo jednog utiska: jedna je na suknji imala pričvršćenog šišmiša-proizvodio je nekakva zvukove, a oči su mu blinkale crveno. Svašta.). Svaka čast izuzecima:Habhi 'Ru- legendarna skupina, još uvijek dobar šou »iz starih vremena«, UNMATA- NEŠTO NAJLUĐEGA CIJELI VIKEND- tooootalna ludnica. Cijeloj dvorani je zastao dah, ljudi su ustali i pljeskali kad su završile (ne znam da li se tako nešto ponovilo za vrijeme drugih performansa). LUDILO!!! FatChanceBellyDance- stvarno lijepo, a pogotovo Carolenin solo. Ta žena je tak elegantna, jaooooo (btw. u utorak imam privatni sat kod nje, jeeee). THE INDIGO- ove godine su opet iznenadile s nečim totalno novim- počele su sa Crvenkapicom (Zoe je bila Crvenkapica, Mardi bakica, Rachel vuk), potom su se Rachel i Mardi nešto zezale sve dok nije ponovno uletjela Zoe i otjerala iz s pozornice. Završile su s cijelim bendom Brass Menazeri i s letećim torticama. Bindi koji je Zoe izgubila na pozornici je prodan za 50 dolara (u dobrotvorne svrhe- za životinje). Totalna fešta, ali vidjet ćete na youtube-u.

Zadnji dan sam otišla na samo jednu radionicu (Sri Vishnu Tattva Das-Odissi) jer su performansi bili cijeli dan i nisam htjela ništa propustiti, a i većina dobrih radionica je prošla.

Nakon hrpetine gothica i »pin-up-ajme-šta-se-zezamo«, »ajme-kak-smo-smiješni« smo konačno dočekali Rachelin solo nastup. Da, opet sam ridala, a njezini bokovi su ko podmazani (priznala je da radi na tome). Ah, tu nemam komentara, već znate kako je odlična. Deshret Dance Company od Ariellah je stvarno bila dobra, ozbiljna točka (nešto poput Indigo na početku)- super, jako puno sposobnih plesačica na hrpi i k tome do u tančine razrađena koreografija koja je uz to pričala neku priču. Dark, ali ipak odlično! Kami Liddle i isto totalno oduševila (mada mi je rekla da je spavala samo 5 sati i da je na izmaku snaga)- fakat je sposobna i ima opet neki svoj stil. Tako je završio Tribal Fest i po brzom postupku sam uhvatila bus za »doma« (Garton, California). Danas u jutro sam se prehlađena (da, za vikend je svako juto bilo toliko hladno da sam se opet razboljela) vratila u San Francisco. Ostaje mi još dva dana (AAAAAAAA) tak da još ovo malo vremena moram što bolje iskoristiti (intervju s Jill, tečajevi, privatni sat s Carolenom, pakiranje i nadam se da će mi uspjeti da napravim nešto koreografije za petak kad ću uletjeti na pozornicu, ili barem nešto od kostima!)

Mnogo fotki, mnogo više nego li bi ja ovdje uspjela staviti je već na BSBD-forumu (BlackSheepBellyDance), također i na The Indigo Tribe-u, Unmata Tribe-u itd. Izvor (organizatori): http://bsbd.tribe.net
Ionako nisam fotkala ni snimala kad je bio odliča šou, rađe sam samo uživala i gledala  Takitak je bilo sto kamera i fotića okolo.

Uf kakav post. Dobro da sam u jutro na busu imala višak vremena haha . Jadna Kristina koja ovo mora prevoditi na hrvatski. Tenks Kristina! ((»You're welcome Manca «))

See ya all sooon….to sooon

Slika i tekst ovdje.


26. maj, 2008
Posljednji dani…home sweet home???

Zadnji dani u San Franciscu su prošli brzinom svijetlosti. Iskoristila sam ih do kraja i jedva sam se rastala s tim dragim mjestom, ljudima i od svih ludih doživljaja u zadnjih gotovo 3 mjeseca.

Uspio mi je intervju s Jill (čovječe, nisam znala da je i Sharon Kihara svojevremeno plesala u Ultra Gypsy, a isto tako i Shawna Rai). Večina informacija koje sam dobila bit će u mojem seminarskom radu o Tribal stilu (pismeni dio), a za vizualno antropologiju moram sad na faksu zmontirati kratki dokumentarni film na temu What is Tribal style. Glavno pitanje je bilo: How does your stile differ from other styles of bellydance? What is it like? How would you describe it to a general audience? Odgovore sam dobila od: Elizabeth Strong, Rachel Brice, Kami Liddle, Carolene Nerricio, Jill Parker, Amy Sigil, Kajire Djoumahne, Paulette Rees-Denis, Ariellah. Ako će ispasti dobro i ako mi svi gore navedeni daju suglasnost, nadam se da će biti stavljen na youtube. Should be interesting

Privatni sat s Carolenom je bio super. Primjetila sam mnoge stvari na koje prije nisam baš obraćala pažnju. Tu istu zadnju večer sam po zadnji put hodočastila u Suhailin studio. Već na putu uz pogled na Golden Gate Bridge su mi navrle suze i srce mi se počelo parati…u studiu na level 3 koji je podučavala Suhaila su bile sve moje prijašnje učiteljice, a uz to još i Jamila. Na žalost otkad sam zadnji put s njom razgovarala nisam više imala vremena da se nađem s njom i napravim opširan intervju (sljedeći put sigurno!), nekako me je bilo sram pred njom, ali stvarno je bila ljubazna i puna razumijevanja (natovarila mi je još jednu hrpicu literature) tak da sam se na kraju i kod nje isplakala.
Sa Suhailom sam dogovirila da ću organizirati njezinu radionicu u Sloveniji kad će biti na europskoj turneji u ljeti 2009. Nadam se da će nas do tada biti više oduševljenih izoliranjem guznih i ostalih mišićnih skupina  (prišapnut ću vam da sam i s Rachel dogovarala radionicu također za to ljeto- ali za kolovoz, no ništa nije za sigurno)

U srijedu sam u 11 sati napustila San Francisco, let je kasnio pa sam poletjela tek u 16h. Za Bazar se skoro ništa nisam pripremala (čak i tamo dan ima samo 24 sata) tako da sam na avionu sašila dio pojasa, puno puta hodala na WC vježbati i vrtjela komad dok mi nije krepo komp .
U Amsterdamu sam morala čekati 12 sati (aaaaaa, grozno) na let za Sloveniju, a i taj je kasnio. Stigla sam u noči s četvrtka na petak. Otišla sam otspavati 4 sata, digla sam se rano i sašila kostim. S Bayani smo vježbale ATS prvi puta nakon 3 mjeseci. Na početku je malo bilo kritično jer sam od FCBD-a pokupila svašta nešto pa nam je trebalo neko vrijeme dok se nismo sporazumjele. Ali na kraju smo očito dobro izvele zajedničku točku (navodno su ljudi govorili, zašto je naslov točke 100% improvizacija ako smo ionako sve isto radile haha). Nakon toga drito na generalnu probu i nastup. (uuuuuumornaaaaaaaa, ali bilo je zabavno)

Sljedeći dan sam se sastala sa svojom nastavljačkom skupinom, da vidim što su radile 3 mjeseca, dal su dosta vježbale, i bila sam stvarno blažena kad sam vidjela kako krasno izgleda. Stvarno sam ponosna na njih da su ipak uspjele!

Hvala Meliti (&co) za organizaciju!

Doma sada imam toliko CD-ova, DVD-ova, literature in svega i svačega da komotno mogu godinu dana raditi samo na tome. Uz to čeka me mjesec dana ispita (da, ipak sam još uvijek studentica), putovanje u Pariz i Berlin (Rachel Brice radionice), još 4 tjedna tečajeva do produkcije 21. lipnja i ostale čari (počela sam planirati samostalnu predstavu, stranicu, itd…)

Tako da priča tu ne staje…o svim novostima, radionicama (srpanj će biti intenzivan, mmm), audicijama, predstavama, tečajevima, inspiracijama i tortama od sad provjeravajte na http://tribes.tribe.net/tribalicious ili mi mailajte na mancapavli@gmail.com da vas stavim na mailing listu.

Nadam se da ste dobili uvid SF, njegovu plesnu scenu i dobili pokoju dobru ideju, a ukoliko imate nekih pitanja, samo dajte…

Puno poljubaca svima i che vidjamo!

Klik na tekst i slike.


Prevodi: Kristina aus Štrigova
lina @ 14:30 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, svibanj 16, 2008


Piše: Manca Pavli - Aysha
Adresa bloga:
http://pleszares.blog.siol.net/


12. maj, 2008
Raqui and the Cavemen, Jill Parker intensive…Ponovno sam u San Franciscu…lončić je bio super ali i ovdje se toliko toga događa da sam se morala vratiti. Glavni razlog je intensiv radionica Jill Parker koja je počela u subotu i danas završava.

Što sam dakle radila: prvu večer po dolasku smo imali 3 tečaja (o njima sam već pisala), a drugu večer je bio nastup Unmate i Verbatima zajedno s Raqui and the Cavemen (vrlo poznata perkusionistička skupina), a uz to smo imali bubnjarsku radionicu s Raqui. Što da kažem. Obožavam Raqui od kad sma ju prvi put vidjela. Konačno jedna žena na bubnjevima koja stvarno rastura!!! Radionica je stvarno bila zakon. Nije mi baš jasno, ali bilo nas je samo 4. Počeli smo s različitim varijantama, tehnikom, drilingom, a potom nas je bacila u ritmove. Zaboravite 4/4, odmah smo prešli na dabke i 9/8. Nakon toga je bio zajednički nastup, ona i još dva tipa. Sva sam se naježila. Svirali su stvari sa svog novog albuma Mischief, an kojem jedan od članova svira DUMset (set bubnjeva koji je izumio Liron). U potpunosti promijeni zvuk skupine. Ludo!

Na pozornici su im se na početku pridružile Verbatim (podmladak skupine Unmata) sa svojim ATSom (nije FCBD format, već Improvizational Tribal style by Unmata :)) I one rasturaju. Na poslijetku se pridružio i Lorenzo. Tipa sam doduše već vidjela na youtube-u, ali nije me oduševio. No, u živo moram priznati da je najbolji u skupini. Totalno vlada pozornicom!

Unmata je plesala odmah iza njih. No comment. Ludilo. Predobro.

U petak navečer smo imale 3 «privatna» sata s Amy (jedna kanađanka i jedna iz SF-a). Prava doza. Svaki put kad Amy podučava, shvatim da je definitivno jedna od najkreativnijih i najinovativnijih plesačica, ako ne i naj. Navečer samo otišli pogledati Unmatin nastup u Marakkeshu. Navodno su prije imale više redovitih nastupa po restoranima, no potom su počele gubiti gaže kad su prešle na malo «drukčiji» stil- sad je Marakkesh jedini restoran u kojem imaju redovite nastupe. No Amy kaže da tamo plešu blaže verzije i ne idu baš u krajnjosti. No, imaju iste kostime i rade Unmata stuff. Tako da, ako mene pitate, prilično su lude za taj restoran. Meni je doduše bilo odlično, a hranau jedva da sam registrirala, ali ne znam što misle oni koji su očekivali suknjice i arapsku glazbu.

Nakon večere smo drito išli feštati s cijelom Unmatom i kompanijom. Opet su čudno pogledali moju osobnu iskaznicu, ali dobila sam prolaz Nedostajale su mi cijelovečernje fešte...

Sljedeće jutro sam odmah skupila krpice i otišla za SF. Potom sam išla na Jamilin tečaj, a onda na radionicu Jill Parker. Njezin trodnevni intensiv je super! Stvarno nisam ništa očekivala jer sam prije bila razočarana, ali ispao je Pravi intensiv. Dobili smo knjižicu, imamo predavanja i stvarno onako zapraf plešemo (5-6 sati na dan).

Sutra krećem u Sebastapol, gdje me kao poslastica za kraj očekuje TRIBAL FEST!!!!

More radionica, more performansa, my dream come true. Skoro ne mogu vjerovati da ću ga konačno vidjeti i doživjeti u ŽIVO!

(nakon toka još samo 4 dana i moram doma??? AAAAAAAAA ....ma neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee)

(ej, nemam vremena ni fotke downloadati, sorrrrry. Budem kad bude vremena (???))

Link.


14. maj, 2008
BlaženaPonedjeljak je bio izniman dan. Nakon cijelodnevne radionice otišla sam na ručak s Jill Parker. Namjera mi je bila snimiti kratki intervju za moj istraživački rad iz vizualne antropologije, ali mi je crko fotić već prije nego li smo počele. Ja niš kriva, baterije se preko noći iz nekog razloga nisu napunile, tako da od svega toga nije bilo ništa. No, ipak smo pričale o svemu i svačemu. Jill je jako bolesna, ali navodno joj je već buno bolje. Zbog toga je skupina Ultra Gypsy imala dugu pauzu, i ona više nije putovala naokolo po turnejama. Nemojte me ni pitati što joj je sve jer nisam zapamtila. Cijelo sranje. Puno smo pričale i o Caroleni Nericcio - Jill je bila jedna od orginalnih članica FatChanceBellyDance-a, koja je, nakon što je napustila FCBD, takoreći kreirala Tribal Fusion, skinuvši turban, promijenivši kostime, pokrete i uvevši koreografiju - i o tome kako je Carolena (lijepo rečeno) teško prihvatila njezin odlazak. Znimljivo ju je slušati kad govori o »zlatnim godinama« FCBD-a i o tome kakav su u to vrijeme bili bum. Jedna zanimljiva crtica: Jill je u ono vrijeme mogla preživljavati s 2 nastupa tjedno, s time da vlasnici restorana nisu plaćali gaže, ili tek nešto sitno; sva lova je bila od napojnica.

Potom sam se joj pridružila na jednom redovitom advanced-intermediate tečaju. Fino, ali opet smo morali sami osmišljavati kombinacije - to mogu raditi i doma!?... taj njezin princip baš nije među mojim najdražima, ali nekako i kužim što želi postići time: da »usvojimo« pokrete već na tečaju i da ne zaboravimo što smo radili - samo pogađam. Ili je stvarno toliko premorena? Hmmm

Za kraj dana sam išla s njom još na jedan joga tečaj koji je toplo preporučila. Za mene nije bilo ništa naročito, ali sad sam već naučila uživati i pri tome intenzivno raditi na svakom tečaju bez obzira na to kako i tko podučava. Sretna sam bila što sam ju na kraju dana konačno vidjela radosnu i nekako malo više »ljudsku« jer je cijelo vrijeme bila nekako hladna. Dogovorile smo se (sretna slučajnost zbog loših baterija?) da u ponedjeljak nakon TF-a napravimo opširniji intervju za pismeni istraživački rad o Tribal stilovima, a ne samo izjave za vizualnu.

Danas putujem na Tribal Fest u Sebastapol; 1 i pol sata vožnje iz SF-a.

Bit će toliko događanja da bolje da ni ne počnem nabrajati.
Jednostavno najveći Tribal Fest na svijetu.
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Ne mogu vjerovat da ću stvarno najstvarnije biti tamo.

Napisat ću vam samo kod koga ću sve ići na radionice i iskopirati redoslijed nastupajućih:

Radionice s: Kami Liddle, Rachel Brice, Zoe Jakes, Mardi Love (!!!), Amy Sigil, Princess Farhana, Heather Stants, Elizabeth Artemis Mourat (Turkish romani, playng zills), John Compton (The roots of Tribal), Lee Ali (Traditional Moroccan Sheikhat+Trance), Sri Vishnu Tattve Das – Odissi dance

Radionice, vending i festival općnito počinju u jutro, performansi u petak.

TF 8 - Friday Night Performance Schedule, May 16, 2008 =

5:00 - Doors open! Whoo-hoo!
5:15-5:25 - Aloha Welcome and announcements about seating, photos, food and RAFFLE!
5:26-5:33 - Tribal Fest 8’s Opening Ritual/Invocation, danced by Tempest & Anaar, Tribal Fest 8 Instructors! (NJ & CA)
5:35-5:48 - Satya
5:50-6:03 - Shakti Dance Movement (HI)
6:05-6:15 - Urban Tribal Dance Company, featuring Heather Stants, Tribal Fest 8 Instructor!
6:17-6:27 - Betty Lee & Essa, Tribal Fest 8 Instructors! (TAIWAN)
6:29-6:38 - Atlantis, Tribal Fest 8 Instructor!
6:40-6:53 - BlackLambs, Students of BlackSheep BellyDance, perform the KD/BSBD Format for ATS BD and are directed by Captain Seba, Tribal Fest 8 Instructor!
6:55-7:05 - Anaar, Tribal Fest 8 Instructor!
7:07-7:37 - Gypsy inFusion, featuring Paulette Rees-Denis, Tribal Fest 8 Instructor! (OR & WA)
7:39-7:48 - The Bijou Project
7:49-8:00 - Martina (CANADA)
8:02-8:12 - Turbo Tabla with Karim Nagi, Tribal Fest 8 Instructor! (MA)
8:13-8:26 - Tanjora Tribal Bellydance
8:26-8:50 - OPEN FLOOR with Dholrhythms!
8:50-9:00 - Vicki Virk, Tribal Fest 8 Instructor! (INDIA & USA)
9:01-9:11 - Sashi & Ascend Tribal Dance, Tribal Fest 8 Instructor!
9:13-9:19 - Asharah (VA)
9:20-9:35 - Blue Lotus Tribe, featuring Christina King, Tribal Fest 8 Instructor! (IL)
9:37-9:50 - TribalTique, Tribal Fest 8 Instructors! (CO)
9:52-10:02 - Mishaal, Tribal Fest 8 Instructor! (JAPAN)
10:04-10:17 - Urban Gypsy, featuring Sahira & Zymmirah, Tribal Fest 8 Instructors! (TX)
10:18-10:24 - Katrina (NV)
10:26-10:36 - Michelle, Tribal Fest 8 Instructor! (TX) Disclaimer: Michelle is presenting her own style, “Pin-Up Girl Belly Dance!”
10:38-10:51 - Evil Eye Belly Dance, featuring Lori Tawasha, Tribal Fest 8 Instructor!
10:53-11:03 - Princess Farhana, Tribal Fest 8 Instructor! Disclaimer: Princess Farhana may perform classical Burlesque down to pasties and g-string. Yay!
11:05-11:20 - Shakra, Tribal Fest 8 Instructors! (Wa., DC)
11:20-11:30 - RAFFLE!

TF 8 - Saturday’s Performances!

10:00-10:09 - RAFFLE!
10:10-10:19 - Gypsy Roll Loke
10:21-10:30 - Om Vanya
10:32-10:38 - Katy Houseman (WA)
10:40-10:53 - Lumina Bellydance Company
10:54-11:01 - Seba, Tribal Fest 8 Instructor!
11:03-11:12 - Room For Cream
11:14-11:23 - Holi Choli
11:25-11:31 - Daniella
11:33-11:39 - Sundari
11:41-11:54 - ORIGIN
11:56-12:05 - Perilium
12:07-12:16 - TABU (NV)
12:18-12:27 - Iza Moon Dance Collective
12:27-12:35 - RAFFLE!
12:35-12:41 - Zara Vaughn
12:43-12:56 - Rock Rose Tribal
12:58-1:04 - Mariana Quadros - (BRAZIL)
1:05-1:14 - Machka Groove
1:16-1:22 - Marisa (NV)
1:25-1:55 - Hahbi ‘Ru, featuring John “The Shiek” Compton, Tribal Fest 8 Instructor!
1:58-2:04 - Lu Sha
2:06-2:26 - NATIUM, featuring Kahlea, Tribal Fest 8 Instructor! (AZ)
2:28-2:37 - Amara Ravanna & The Desert Dudes
2:39-2:53 - Unmata, featuring Amy Sigil, Tribal Fest 8 Instructor!
2:54-3:01 - Tempest, Tribal Fest 8 Instructor! (NJ)
3:02-3:11 - Raks Hakohaveem
3:12-3:18 - Cindy Sanchez
3:20-3:30 - Tribe Marrakech, Tribal Fest 8 Instructors! (CO)
3:32-3:41 - RAFFLE!
3:43-3:53 - Romka, Tribal Fest 8 Instructors! (MD)?????????
3:55-4:01 - Sabrina
4:03-4:13 - Titanya Monique Dahlin, Tribal Fest 8 Instructor! (CO) ????????
4:15-4:24 - Clandestine
4:26-4:39 - The Sexy Scallywags, featuring Samantha Riggs, Tribal Fest 8 Instructor! (AZ)
4:41-4:47 - Michelle Berger
4:49-4:58 - Daughters of Durga (NV)
5:00-5:28 - OPEN FLOOR with Helm!
5:29-5:44 - FatChanceBellyDance, featuring Carolena Nericcio, Tribal Fest 8 Instructor!
5:45-5:51 - M’chelle DeMars (MO)
5:53-6:02 - Nyx
6:04-6:10 - Sonja Collier
6:11-6:20 - Insinuous (NJ)
6:21-6:30 - RAFFLE!
6:31-6:40 - Luminessah
6:42-6:48 - Monique Noelle
6:50-7:03 - Tribal Moon
7:05-7:11 - Somra El Nubia (MO)
7:12-7:25 - Serpent Groove Dance Company
7:27-7:33 - Sabine (OR)
7:34-7:40 - Tricia Clark-Gilley
7:42-7:48 - Rosanna (CANADA)
7:50-7:56 - Grace of DeviantDance (OR)
7:57-8:06 - The Voodoo Sisters (NY)
8:07-8:15 - RAFFLE!
8:16-8:22 - Noelle Brower (NY)
8:24-8:30 - Ms. Zuza (MN)
8:32-8:42 - Lee Ali, Tribal Fest 8 Instructor!
8:44-8:53 - Gypsy Fire Tribal Bellydance (OR)
8:55-9:01 - Shahlah Sutra
9:02-9:12 - Daniela, Tribal Fest 8 Instructor! (FL)
9:14-9:29 - Solstice, featuring Sera, Tribal Fest 8 Instructor! (NY)
9:31-9:39 - Seraphina Fire (NV)
9:40-9:46 - Aepril Schaile (ME)
9:48-9:54 - SuperKate
9:56-10:09 - Sisters of Alchemy, featuring Lava, Tribal Fest 8 Instructor! (CANADA)
10:10-10:16 - RAFFLE!
10:17-10:27 - Akasha (Heike Humphreys), Tribal Fest 8 Instructor! (ENGLAND)
10:29-10:38 - E. Artemis Mourat, Tribal Fest 8 Instructor! (MD)
10:40-11:00 - The Indigo with the Brass Menazeri, featuring Rachel Brice, Mardi Love & Zoe Jakes, Tribal Fest 8 Instructors!
.
TF 8 - Sunday’s Performance Roster! =

11:00-11:10 - RAFFLE!
11:10-11:23 - Poetry In Motion
11:25-11:34 - Hillbelly
11:36-11:45 - Sultan’s Treasure
11:47-11:56 - Bohemian Bellies (AZ)
11:58-12:04 - Trudi (TX)
12:06-12:15 - Tribal Reflections (KS)
12:17-12:23 - Lisa Hyde
12:25-12:34 - Raven Serpent (IN)
12:36-12:45 - Hipnotic Tribal Belly Dance Troupe (IL)
12:47-12:56 - The Bedouin Dance Company (CANADA)
12:58-1:07 - Hands of Kali (WA)
1:08-1:18 - RAFFLE!
1:19-1:25 - Eugenia Hu (VA)
1:27-1:40 - Samsara
1:42-1:51 - Blue Damsel - Tribal Fest 8 Instructors!
1:53-2:02 - Lunatics Unveiled (MI)
2:04-2:13 - Terre & Camille of Gaiananda Music & Dance Ensemble (OH)
2:15-2:28 - RockaBelly
2:30-2:36 - Teresa Camp
2:38-2:47 - The Screaming Harpies, featuring Akasha/Heike Humprheys, Tribal Fest 8 Instructor! (ENGLAND & GERMANY)
2:49-3:03 - BlackSheep BellyDance - perform the KD/BSBD Format for ATS BD! Directors and Founder, Seba & Kajira Djoumahna, Tribal Fest 8 Instructors! (CA & HI)
3:05-3:12 - Rachel Brice, Tribal Fest 8 Instructor!
3:14-3:27 - Verbatim, Directed by Amy Sigil, Tribal Fest 8 Instructor!
3:28-3:38 - LAST RAFFLE of TF8!
3:40-4:10 - OPEN FLOOR with Raquy & The Cavemen, Tribal Fest 8 Instructors! (NY)
4:10-4:27 - Deshret Dance Company, featuring Ariellah Aflalo, Director and Tribal Fest 8 Instructor!
4:29-4:42 - Troupe Joweh!
4:44-4:57 - Aruna’s Shift-A-Belly
4:59-5:12 - Bastet
5:14-5:23 - Soubhi Kiewet & Nur Barrie (NC)
5:24-5:30 - Aradia of Zingari East Fusion Dance (RI)
5:32-5:41 - The Mezmer Society w/ August Hoerr & Onca Of Baraka Mundi. Onca, Tribal Fest 8 Instructor! (NC)
5:43-5:53 - Kami Liddle of the Bellydance Superstars, Tribal Fest 8 Instructor!
5:55-6-something - BoomBoom Bollywood, featuring Samantha Riggs, Tribal Fest 8 Instructor! (AZ)

P.S. Ovo gore sam napisala na putu u Sebastapol. Vozila sam se s Bonnie koja je do nove godine vodila prodaju Melodia, svima znanih tribal hlača. Svašta. Sad se već družim s curom kod koje sam na couchsurfingu - zamislite koji san snova: otišle smo na neku hard-core organic farmu, skuhale si njam vegansku večeru, otišle pješačiti u Redewood šumu u okolici, a upravo smo završile namakanje u hot-tube-u gdje smo si priuštile vegansko božanstveni sladoled. Blažena. (A sutra Tribal Fest!)

Fotke: 1. medvjedić iz Hot Pot studia (Is my Tribal showing?)
2. Raqui
3. dio Hot Pot studia (Verbatim se šminka za nastup)
4. Moja večeeeeera danas (njaaaaaaaaaam)


Za slike i tekst klikni ovdje.


Prijevod: Kristina
Tenks Kris!
lina @ 10:11 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 9, 2008

Piše: Manca Pavli - Aysha
Adresa bloga:
http://pleszares.blog.siol.net/


4. maj, 2008 
...punom parom naprijedMada me pomalo brinulo, ipak sam se odlučila za taj yoga Teacher Training. Učiteljica Janet Stone je zakon. Svaki dan imamo po podne par sati, a uz to i njezin tečaj, tako da imam nekih 5 sata yoge na dan, uz ostale plesne tečajeve. Sada je omjer plesa i yoge 1/4. Moram priznati da mi baš godi, jer mi je grupnog «bellydance sweat driling» već fakat blo pomalo (ili više) dosta. Daleko od toga da se ovdje ne znojim, ali malo je drukčiji attidude 

Sada sam počela unajmljivati dvoranu u okviru San Francisco Dance Centra; jeftinija je, bliže hostelu, mnogo je veća i vlada prava plesno-baletna klima.  Sada se više posvećujem plesu, improvizaciji, i možda mi konačno po prvi put u životu uspije napraviti koreografiju za sebe (do sad sam uvijek improvizirla na bini). Kako god, koreografirani ili improvizirani komad ćete imati priliku vidjeti na Bazaru - jel se tko osim mene isto veseli?

Ovaj tjedan je National dance week, tako da ima puno besplatnih tečajeva. U okviru toga sam išla na jedan pilates i jedan modern Fusion Rythms tečaj. Uz to ima još hrpetina priredaba posvuda. U četvrtak sam išla na dva tečaja i upoznala Lisu (Ultra Gypsy) koja je bila zamjena Jill Parker (ona u posljednje vrijeme ima hrpu zamjena, ali priznajem da je na Lisinim tečajevima bilo bolje). Lisa mi je pričala da Jill ima veliku krizu (osobnu, zdrastvenu...) tako da se joj to vjerojatno reflektira na podučavanje - pričinilo mi se da nešto nije baš u redu s njom. No, i Rachel je spominjala da se razboljela, tako da mi je sad jasnije zašto sam bila toliko razočarana s njom. Sljedeći tjedan idem na njezinu vikend radionicu, tako da se nadam da će barem ovaj put biti nešto bolje.

U petak navečer sam otišla na tango (tečaj,koncert i milonga - društveni ples), čisto onako za zabavu; to sam našla u časpisu za National dance week. Obožavam tango, tako da sam bila totalno blažena; naime, imali su cijeli orkestar koji je vodio jedan tip nominiran za Grammy, a poslije je i svirao u živo za milongu. Njam. Hrpetina inspiracije i uživancije.

Konačno sam otišla i u taj famozan Marrakesh restoran. Tamo je između ostalog svojevremeno nastupala i Rachel Brice (ah da, rekla mi je da ona priča da su je napucali zbog kostima nije istinita!). Išla sam vidjeti Andreu (učiteljica iz Suhaila School of Dance) jer mi je rekla da će nastupati s orkestrom. Očito se plan promijenio, jer na kraju nije plesala ona, već neka druga cura, koja je bila toliko dosadna da sam se morala prisiliti da ostanem pogledati i drugi dio predstave. Restoran je bio totalno razočaranje, jako loš orkestar (u drugom su se dijelu doduše zamijenili pa nije više bilo tako grozno, ali iiiipak!), posluga još lošija, hrana ništa naročito, a sam prostor izgleda ko da je maltene zapušten (većinom sve kako mi je pričala Rachel). Totalno razočaranje.

Nadam se da ću sljedeći put uspjeti napisati još nešto o yogi, jer o tome imam trenutno najviše za pripovijedati

Fotka: Lisa (s Ultra Gypsy at Baxtalo Drom) 

Fotka i tekst na ovom linku!


8. maj, 2008 
Vrući lončić…moj novi dom!!!Lijepi pozdrav iz vrućeg lončića! Trenutno se nalazim u HOT POT studiu u Sacramentu - dom skupine UNMATA! Kao što znate, nakon što sam briznula u plač na Rakkashu, gledajući Suhailinu skupinu kako izvodi UNMATINU koreografiju, shvatila sam da ih fakat totalno obožavam i da obavezno moram otići u Sacramento na njihove tečajeve. No, na žalost San Francisco me čvrsto držao u svom zagrljaju (tečajevi, radionice itd…) sve do utorka kad se ispostavilo da imam 3 dana koja bi fino mogla iskoristiti za posjet Unmate. Amy me na Rakkashu pozvala da dođem pa sam ju u utorak konačno nazvala. Nevjerojatno koliko je ta žena ljubazna - odmah je bila za da sljedeći dan uletim i ostanem u HOT POT studiu. Sljedeći dan sam spakirala pinklec i nakon dvosatne prekrasne vožnje vlakom stigla u Sacramento.

U studio su me stvarno lijepo primile i odmah sam dobila osjećaj k'o da sam našla dugo izgubljen dom.

Amy Sigil (voditeljica skupine) je naprosto jedna naj-coool osoba koju poznajem. Kad sam bila na njezinoj radionici u Njemačkoj saznala sam da ima dvije kćeri (nevjerojatno, jedna ima 13, a druga 11 godina), a sada je lezbijka, kao i većina plesačica u grupi, i ima totalno otkačenu curu, Raven. Skupina je poznata po tome da se cure ne depiliraju, plešu ekstra brzi ITS (improvisational Tribal Style), popuše pozamašnu količinu trave i rade definitivno samo i sve što im padne na pamet (komad Pony play je bio jako konzervativan; pa Acrilic suspension, gdje su se plešući porezale i slikale s krvlju; Bloodmoon Zoo - «bellydance» predstava u kojoj su sve točke bile «životinjski» osmišljene (Mira Betz je bila meduza, Suhaila lav, Amy žirafa). Ukratko, UNMATA kicks ass!!!

Uz sve to Amy je tako skromna i toliko skulirana da je naprosto nevjerojatno.
Jučer sam bila na 3 njihova tečaja. Bilo je ful naporno, ali na način IT HURTS SO GOOD. Naučila sam ogromno novih stvari i...ah, naprosto nemam više riječi kojima bi opisala kao su predobre.

Studio je prepun slika, kostiju, nakita, svijeća i svijećica, CD-ova, knjiga, sitnica i prije svega pregršt mjuze. Jeeee, opet doma =). No, ne trebate se previše bojati, još uvijek sam straight, depiliram se i ne pljugam, haha.

Danas će bit Raqui (and the Caveman), bubnjarska radionica, a potom Unmata i Verbatim (njihova druga skupina). Sutra nastupaju u jednom (opet Marrakesh) restoranu u Sacramentu, gdje navodno sve plešu «više bellydance», jep, uključujući velove, doduše crne, ali ipak velove!

Ah da, što sam do sad radila? U nedjelju sam završila s Teacher treningom; još uvijek sam oduševljena kako je bilo efikasno; u ponedjeljak sam vježbala sama i zapala u svoju već poznatu depresiju «ja fakat niš' ne znam»; hodala sam na različite tečajeve: Jill Parker, Suhaila, Ariellah; i još jednom sam imala mučenički privatni sat s Andreom (Suhaila format; SSD).

Ah da, uz sve to sam se i razboljela (tlači me angina), ali nemam vremena baviti se s takvim glupostima, tako da zapravo sve skupa ignoriram. 

Link na fotku i tekst.


Prevodi: Kristina aus Štrigova
lina @ 10:36 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 5, 2008

Piše: Manca Pavli - Aysha
Adresa bloga:
http://pleszares.blog.siol.net/

30. april, 2008
100 km/hMoj život trenutno ide brzinom 100 km/h pa se moram čvrsto držati za sjedala da ne ispadnem.

Ispričavam se svima koji ste mi pisali mailove, a nisam vam odgovorila jer nisam imala vremena. Jako, jako zaostajem s različitim obavezama, tako da mi ovaj tempo već polako ide na živce, pa makar je ovdje tako spektakularno dobro.

Level 2 radionice kroz tjedan su bile odlične. Mislim da je ipak ponedjeljak bio najteži (fizički, jer nas je uuuuužasno tjerala na drilingu), ali drugi i zadnji dio koreografije, koju smo do petka čak obradile, je toliko zakompliciran da smo se fakat mučile svaki dan. Samu koreografiju bi i čak nekako navježbale, ali te proklete činelice. Ne znam da li je to bilo namjerno, ali uvijek je našla baš one uzorke za činelice koje je bilo najteže svirati uz zadanu kombinaciju.

U petak smo po jutarnjem drilingu imali testiranje za Level 2. Prvo ponovno pismeni dio koji nije bio mnogo teži od onog na level 1, možda nešto više mozganja, a potom jedan (ili i više?) sat praktičan dio. No, praktičan dio je bio do sad nešto najtežega uopće. Ionaki si već pod pritiskom zbog same činjenice što te testiraju tako da daješ sve od sebe, bar što se mene tiče. Radili smo svaki pokret full time, u svim pozicijama (+hold), dakle flat, relevee, jedna u relevee+druga u low jazz passe (aaaa, ta je ubitačna), promjena, opet u releveeu, pa u gran plie (nikih 100 puta). I tako sa svakim pokretom. Aaaaaaaaaaa.

Potom još kruženje po dvorani - kvadrati oko stožaca sa svim mogućim kombinacijama (foot patterns sa pokretima na full time). Teže nego li sam očekivala. Već nakon onog za prečkom smo sve bile na izmaku snaga. Kao poslastica za kraj još smo morale držadi straddle squat u svoj svojoj ljepoti sa rukama naprijed, sa strane i otraga i to cijelu vječnost. Kad je konačno rekla svoj: »Inhaaaaale, ewhaaaaale, and you're done« samo bile sve već bile toliko na izmaku snaga da je jedana doslovce briznula u plač, a ostale smo se zabile svaka u svoj kut u neku vrstu ponizne kontemplacije.

Glede na to kao mi ide na level 3, nekako sam već onda očekivala da ću uspjeti položiti, ali ipak je to sve skupa bio šok.

U petak neposredno prije testiranja mi je Suhaila dala omotnicu u kojoj je pisalo da sam certificirla Level 1, a danas sam dobila i drugo pismo da sam certificirala i Level 2! Yeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!! Uspjela. Hvala Bogu.

Moj plan je bio da se nakon tih dvaju certifikata više posvetim tribal fusionu i jogi i neko se »udaljim« od Suhaile, jer ne želim da me previše usiše u svoj svijet. Preobrat se dogodio 3 sata po testiranju.

Od Suhaile k Garyju Kraftsowu i neočekivano još i k Rachel Brice.

Kroz vikend, od subote do ponedjeljka, mi je bio plan da coucsurfam kod jednog starijeg para u San Rafaelu. Obzirom na prijašnje iskustvo bilo me je malo i strah, ali kad sam došla tamo morala sam se smijati. Imala sam svoju malu kućicu usred njihovog vrta. A i njih dvoje su usprkos svojim godinama bili zakon, zabavni i užasno ljubazni.
U petak navečer sam po testiranju išla ravno na radionicu, tako da baš nisam imala nešto vremena razgovarati s njima, ali odlučila sam da ću slavljenje svog rođendana premjestit na ovaj vikend, glede na to da je prošli bio čisto sranje. Kućica iz snova usred vrta bila je tek početak.

Garyja Kraftsowa, učitelja joge, koji je ovaj vikend vodio radionicu Optimal health, je Rachel Brice uvijek kovala u zvijezde i u Kostariki me je nagovarala da idem s njom na teacher training. Sretna sam što sam za vijeme mog boravka ovdije imala priliku ići barem na jednu njegovu raionicu, jer i on uvijek putuje; još je nedavno živio na Havajima/ u Los Angelesu tako da ga je teško uhvatiti u SF-u!

No prvi dan me je više od njega šokirala Rachel Brice. Prema mojim saznanjim ona je do 27-og morala biti na turneji po Aziji. Eto očito nije bila, jer je i ona došla na Garyjevu radionicu. Bila sam totalno sretna što je ponovno vidim, a tako i ona . Tamo sam upoznala i Deb (jedna od bivših članica Ultra Gypsy) koja je bila Rachelina asistentica na njezinoj zadnjoj radionici u Las Vegasu. A Rachel je rekla da je totalno ludo da smo upravo nas dvije, njezine jedine asistentice koje je do sada imala, došle na Garyjevu radionicu. Deb je nažalost već 5 mjeseci bolesna, tako da je već nakon prve radionice otišla.

Gary je stvarno super. Svaki dan je bilo bolje. Većinom je samo predavao (radionica je bila svaki dan od 11 do 17.30), a vježbali samo nekih sat i pol do dva sata na dan. Složile smo se oko toga da ti Gary otvara vrata u jednu ooooogromnu novu sobu i meni se čini da smo svi nekako poniženo prihvatili činjenicu da smo, mada možda nesvijesno i nehotice, jogu promatrali kroz niz prdrasuda. Gary ima toliko znanja da smo se u trodnevnoj radionici samo dotakli svega što bi bilo zgodno jednog dana znati.

Za mene je naravno vrijeme provedeno s Rachel bilo neprocijenjivo. Zajedno smo prežvakavale Garyja, išle na ručak i družile se pod odmorom. Madam sam joj bila asistentica u Kostarici, nažalost nisam imala još vremena s njom nešto dulje razgovarati jer je uvijek zauzeta i svi se motaju oko nje. Tako da je ovo bio blagoslov; konačno sam imala priliku bolje je upoznati i razgovarati s njom o svem mogućem. Na radionici je bio i njezin otac (super tip, možda jedino malko suzdržan), tako da sam i s njim puno razgovarala.

U nedjelju me je Rachel nakon radionice pozvala u Amnesiu, slavni bar, gdje je jednom mjesečno i Baxtalon drom. No, da skratim, spakirala sam se nakon radionice i već u nedjelju otišla u hostel u SF, uspjela sam se snaći u Amnesii gdje smo zajedno s njezinim tatom slušala blues i grupu Honey drops (http://www.myspace.com/thecaliforniahoneydrops)

Super atmosfera, funky bar i odlična publika. Na kraju je nastala prava fešta i Rachel i meni je uspjelo na plesni podij povući i njezinog tatu. Već su mi nedostajale takve fešte, a ako je u paketu i Rachel onda je još savršenije 

Ah da, kao što sam već spomenula, prebacila sam rođendansko slavlje: s domaćinima sam zaključila da njihova kći radi u mojem trenutno najdražem restoranu gdje serviraju samo sirovu hranu (Cafe gratitude). Tako smo u subotu otišli tamo na večeru, a kad je moj domaćin Simon spomenuo da slavim rođendan uzeli su mi na pola pojedenu toricu i popravili iznenađenje: cijeli staff je zafeštao na rođendanski komad od Beatelsa, a s njima i pola restorana. Što sve neću dožvjeti.

Sve u svemu, to je bio vikend iz snova.

Rachel me je opet pozvala kao asistenticu u Kostariku, tako da ću se najvjerojatnije još ove godine vratiti u Ameriku.

p.s. i što radim ovja tjedan, uz sve ostale tečajeve? Imam vinyasa yoga teacher training z Janet Stone! Već sam ga spomenula, tako da danas počinjem.

Fotke: 1. Cafe gratitude - Jane&Simon (moji couchsurfing-domaćini)
2. Moja (sirova) rođendanska tortica 
3. Gary Kraftsow - caaar! 

Slike i tekst na slovenskom: klik


Prijevod: Kristina
Tenks Kris!

lina @ 10:51 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Media positiva

via positiva

Mojih 5 minuta
Kako do mene?

lynnkovac et gmail dot com

Moji najdrazi blogeri
Brojač posjeta
145341
Index.hr
Nema zapisa.